In: lege30

Ce distanta trebuie sa am intre mejdia vecinului si peretele meu?

Conform art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul local de urbanism.

La ce distanta am voie sa pun fereastra fata de mejdie?

Conform art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond

La ce distanta am voie sa pun fereastra daca peretele nu e paralel?

Conform art. 615 din Codul Civil fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
30 thought on “Ce distanta minima trebuie sa am fata de vecini?”
 1. Papa Orlando

  Buna ziua,este legal sa se construiasca de catre vecin lipit de casa mea fara acordul meu prealabil?

  • artevis

   Buna ziua, aveti calcan (perete exterior fara deschideri, usi sau ferestre al unei case) catre acel vecin?

 2. Baltaru Indira Cristina

  Buna ziua
  La ce distanta, fata de proprietatea vecinilor, este permisa amplasarea unitatilor exterioare de aer conditionat?

  • artevis

   Buna seara,
   In lege nu scrie la ce distanta trebuiesc amplasate fata de vecini unitatile de aer conditionat; se specifica doar ca trebuie sa fie in totalitate in interiorul proprietatii, fara a afecta vecinatatile.

 3. neli

  Bună seara! La ce distantă de gardul meu din scândură poate construi vecinul gard cu fundatie din beton?

  • artevis

   Buna seara,
   Eu va pot spune la ce distanta fata de mejdie poate construi, nu neaparat la ce distanta fata de gardul dvs, deoarece gardul dvs poate fi retras cu 1 m, 2 m, 10 m, cat doriti si nu am toate informatiile cu pozitia lui.
   In acest caz pot fi doua variante.
   Varianta A – Cele mai multe primarii nu considera ca imprejmuirea trebuie sa se retraga de la mejdie, ceea ce inseamna ca poate fi construita de la mejdie strict catre terenul sau, cu toata fundatia dezaxata fara a trece de mejdie nici cu fundatia (infrastructura) nici cu gardul (suprastructura) indiferent din ce material este.
   Varianta B – Am intalnit cazuri unde unele primariile interpreteaza art. 612 din Codul Civil care spune ca “orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul local de urbanism” prin faptul ca de la mejdie gardul cu fundatie cu tot se va retrage obligatoriu 60 cm, apoi vecinul la randul lui se va retrage si el 60 cm intre ei ramanand 1.20 m de spatiu liber care este spatiu pierdut.

 4. neli

  Multumesc pt răspuns!problema e ca ,casa mea se află la 1,5metri de gard cu fereastra si usa pe aceasta latură si terenul în pantă.Vecinul a adus zeci de rabe cu pământ/moloz cu care sa-si înalte terenul la nivel cu strada.Din acest motiv nu ne-am înteles si construieste zid paralel cu gardul meu.Diferența de nivel este de 1,8m în cel mai înalt punct(tot în dreptul casei mele)În acest context,întrebarea este:se mai poate numi împrejmuire imobil sau este constructie cu regim special si trebuie sa respecte anumite standarde privind structura de rezistentă,distanta de sigurantă pt mine etc? Urmează să susțină tone de pământ si va fi înăltat cu gard din şipcă metalica întrucât va avea nevoie de împrejmuire că zidul rămâne jos pentru el iar în curte la mine va fi foarte inalt zidul +gardul din sipcă-voi fi ca în tunel între casa si aceasta împrejmuire.astept răspuns.multumesc

  • artevis

   Daca nu se specifica in regulamentul local (poate fi maxim 2.5 m in anumite localitati), se foloseste articolul 662 aliniatul 2 care spune: ” În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.”
   Trebuie sa va interesati la primarie cat aveti reglementat inaltimea gardului, dar din ce spuneti oricum ar fi ar depasi fie acei 2 m din codul civil sau chiar si cei 2.5 m daca ar fi maxim in zona.
   Un al doilea aspect ar putea fi ca va poate bloca insorirea (daca chiar se intampla). „Norme de igienă referitoare la zonele de locuit“ prevad că amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1.5 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit.
   Referitor la intrebare, deja e mai mult decat imprejmuire, putem spune ca e terasament.
   Cu placere!

  • Coman Eugen

   bună ziua am o casa in bucurești care este construită exact pe linia de hotar ,casa fiind construită acum 50 ani .
   Noii proprietari ai terenului de langă hotar incep constructie mai exact p+1+m
   Care este distanța pe care trebuie să o lase ei ?

   • artevis

    Buna ziua, trebuie intrebat la primarie ce trebuie sa se respecte pe zona dumneavoastra: Codul Civil sau reglementarile propuse printr-un Plan Urbanistic Zonal / Plan Urbanistic de Detaliu. In functie de raspuns la Codul Civil stim ca se pot amplasa constructiile la minim 60 cm fara ferestre sau la minim 2 m cu ferestre. In cazul in care exista un Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu, aceasta informatie se poate afla doar de la primarie (este posibil ca acest document sa fie pus pe site-ul primariei)

    • Florea violeta

     Buna seara,
     Mi am construit un foisor si as vrea sa stiu daca trebuie sa platesc impozit , daca da sa mi spuneti ce acte trebuiesc pentru a fi in regula

     • artevis

      Buna ziua,
      Conform legii 50/1991 articolul 3 alineatul 1 punctul H, foisorul intra la categoria de constructii care necesita obtinerea autorizatiei de construire si este incadrata la anexe, deci se va plati impozit.

      (1) Construcțiile civile, industriale, agricole, cele pentru susținerea instalațiilor și utilajelor tehnologice, pentru infrastructură de orice fel sau de oricare altă natură se pot realiza numai cu respectarea autorizației de construire, precum și a reglementărilor privind proiectarea și executarea construcțiilor, pentru:

      h) lucrări de construcții cu caracter provizoriu: chioșcuri, tonete, cabine, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclame, copertine și pergole situate pe căile și spațiile publice, anexe gospodărești, precum și anexele gospodărești ale exploatațiilor agricole situate în extravilan;

      Pentru a fi in regula aveti nevoie de proiect de intrare in legalitate pentru construire foisor. Contactati un arhitect din zona dvs care va va oferi mai multe informatii desre pasii care trebuie urmati.

 5. neli

  Mulțumesc mult!mi-am pus mintea cu primarul si l-am asteptat ieri 5ore la primărie.Masina acestuia în fața primăriei,toți dădeau din umeri că nu stiu unde este iar toate cererile mele la care nu mi-au răspuns se află în mapa dânsului.În acest context (fără să am habar de regulile de urbanism ale UAT)mă văd obligată sa contest autorizatia la instanță în necunostință de cauză.Mai bine risc să-mi fie respinsă plângerea decât să risc să construiască prin încălcarea legii,fapt ce mă va afecta toată viața.Mulțumesc de ajutor!

  • artevis

   Cu placere!

 6. MULLER

  Buna seara,
  Vreau sa achiziționez o casa ,casa e amplasată la 60 de cm de curtea vecinului, eu vreau sa prelungesc casa, pot prelungi construcția casei mele menținand tot acelaș distantă către vecini ? Locuiesc in oras, orasul sighisoara !

  • artevis

   Buna ziua,
   Da se poate cu conditia sa permita regulamentul local acest lucru. Ce trebuie sa faceti e sa cereti un certificat de urbanism de informare inainte sa cumparati in scopul pe care il doriti (probabil extindere locuinta) si daca acolo se specifica retrageri laterale conform cod civil atunci da, se poate extinde la 60 cm fata de curtea vecinului dar fara sa aveti ferestre si fara alte vederi pe aceasta latura la care sunt necesari 2 m minim.
   In alte parti a tarii pot sa ceara alte distante care sunt mai mari decat codul civil si atunci daca nu va puteti incadra in aceste distante pentru retrageri, constructia poate fi doar pastrata in acesti parametri fara alte modificari.

 7. David

  Buna!
  Distanta intre gard sí fereastra este de 1.9m fara izolatie . Ce pot sa fac daca la receptie nu accepta?

  • artevis

   Buna,
   Daca la receptie nu accepta mai puteti face cu acord autentificat la notar de la vecinul din partea aceea.

  • Ana

   Vecini mei au casa la calcan cu fundatia ,scurgerile si stalpi de sustinere la noi in curte. Acum nu mai vb cu noi pt ca nu le-am dat voie sa isi istaleze aerul conditionat la noi in curte. Vi se pare normal?

   • artevis

    Buna ziua, acest lucru nu e normal. Dvs in bunatate probabil i-ati dat un deget cum se zice si ei va vor toata mana. Ei incearca sa faca pe victimizatii ca sa va induplece sa ii lasati sa faca ce vor, dar conform legii nu au voie sa depaseasca niciun centimetru la dvs. pe teren.

 8. Monica

  Buna ziua! Am si eu o intrebare, pentru cei care sunt in domeniu. Vecinul de langa casa noastra isi construieste casa la distanta de 60 de cm. de linia de hotar/gard. Este legal? Cei 60 de cm ii lasa intre gard si zidul casei. Dar acoperisul nu iese si el in exterior cu ceva? Cum se calculeaza acesti 60 de cm? De la zid sau de la extremitatea acoperisului ? Eu nu ma cramponez de aceasta distanta ci de faptul ca toata apa, zapada, va cadea pe casa mea sau in curtea mea, in conditiile in care imi va stropi mereu peretele casei, imi va strica gazonul,florile . Daca poate cineva sa ma lamureasca.

  • artevis

   Buna ziua, daca nu exista reglementari pentru retrageri in localitate, se foloseste codul civil care in cazul in care nu sunt ferestre in acel zid exterior, este permisa amplasarea la 60 cm. Nu se ia de la streasina acei 60 cm ci de la corpul principal si cel mai avansat de cladire. Insa, chiar daca streasina iese 40-50 cm, aceasta nu are voie sa treaca de mejdie niciun centimetru la dvs, de asemenea pe langa streasina mai vine si un jgheab 10-12 cm pentru colectare ape pluviale care nici acesta nu are voie sa treaca dincolo de limita de proprietate a lui. El e obligat sa colecteze toate apele si sa le tina pe proprietatea sa fara a afecta vecinatatile, in cazul dvs fara sa va stropeasca fatada, sau sa dirijeze apele catre gradina dvs.

 9. Florea violeta

  Buna ziua, distanta dintre casa mea si curtea vecinului in care are terasa este de 2 metrii
  Mentionez ca eu trebuie sa stau cu geamurile inchise pe partea cu terasa lui deoarece este deranjant
  Ce se poate face in acest caz?

  • artevis

   Buna ziua, e important sa fie 2 m de la terasa lui pana la mejdia dvs. Daca are aceasta distanta este legal si ce puteti face dvs este sa schimbati imprejmuirea si sa puneti un gard din zidarie / placi prefabricate prin care nu se va vedea nimic.

 10. Corina

  Buna ziua,
  V-as ruga frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie:
  Casa mea am construit-o pe calcan, fiind prima intre case. Vecinul si-a facut o magazie la 50 cm distanta de casa mea. In acest spatiu, el depoziteaza tot felul de materiale de constructii care imi pun in pericol peretele casei captusit cu polistiren.
  Este normal/legal sa sprijine de peretele meu tot ce depoziteaza acolo? Are voie?
  O alta intrebare ar fi urmatoarea; gardul care vine in prelungirea calcanului este gardul meu, construit de mine, in totalitate pe terenul meu, adica de la linia de hotar inspre terenul meu. Acelasi vecin, desi are o curte generoasa, a preferat sa faca o constructie din lemn de 3,5×3,5 m, gen casuta din copac, care are platforma situata la coama gardului meu (1.90 m), suspendata pe 4 stalpi langa gardul meu cu distanta de 1.20 m a peretelui paralel fata de acesta, iar cu cel perpendicular la circa 1, 10 fata de gard. Cunosc faptul ca distantele sunt legale. Dar pt faptul ca ei se uita de sus fix in terasa din fata geamului meu, precum in curtea mea iar cand aprind lumina, pot vedea si in locuinta mea, as dori sa stiu, cat de mult pot sa inalt gardul meu, care ar fi inaltimea maxim admisa a extinderii gardului meu? mentionez ca nu umbresc nimic.
  Va multumesc frumos !

  • artevis

   Buna ziua,
   Referitor la prima intrebare nu cunosc in lege sa scrie undeva ca nu are voie vecinul sa spijine ceva pe gard, insa referitor la faptul ca va afecteaza gardul construit de dvs da. Conform art. 630 din Codul Civil al.1: “Dacă proprietarul cauzează, prin exercitarea dreptului său, inconveniente mai mari decât cele normale în relațiile de vecinătate, instanța de judecată poate, din considerente de echitate, să îl oblige la despăgubiri în folosul celui vătămat, precum și la restabilirea situației anterioare atunci când acest lucru este posibil”, insa faptul ca vecinul a adus stricaciuni va decide doar o instanta.

   Referitor la a doua intrebare, daca are acei 2 m pana la mejdie nu aveti ce face, iar pentru imprejmuire trebuie verificat ce spune regulamentul local de urbanism. In cazul in care nu aveti specificat, se ia din Codul Civil. Conform art. 662 al. 2 din Codul Civil: “În lipsa unor dispoziții legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălțimea zidului comun se stabilește de părți, dar fără a depăși 2 metri, socotindu-se și coama zidului.”

 11. Nicolae

  Buna ziua,

  Daca in urma decopertarii a aprox.80cm, in curtea vecinului din fata mea, in vederea construirii unei case cu nivel, gardul facut de mine s-a inclinat deoare a sapat la aprox. 40-50cm de gard. Ce pot face in aceasta situatie? Ce acte, autorizatii ii trebuia pentru a decoperta? A respectat distanta de vecinatate?
  Multumesc!

  • artevis

   Buna seara,
   Pentru imprejmuirea afectata, ce puteti face este sa il rugati amiabil sa aduca gardul la starea anterioara inclinarii. Daca nu doreste, singura forma prin care mai puteti este doar printr-o instanta de judecata.
   Referitor la actele necesare, daca are autorizatie de constuire pentru casa inseamna ca acolo este trecut si acest lucru in organizarea de santier. Daca a respectat distanta de vecinatate nu putem sti ca nu avem toate datele situatiei din teren.

 12. Nicolae

  Va multumesc pentru raspunsuri.
  1.Cum pot sa stiu daca sa respectat distanta de vecinatate, cui ma adresez?
  2.Tot pe lungimea gardului dupa zona decopertata , vecinul are o aplecatoare la casa veche unde toata strasina / apa pica pe gard, am facut sesizare la primarie , primaria a fost la fata locului si a vorbit cu vecinu sa mai taie din strasina, si a ramas tot ca inainte, nu s-a intamplat nimic.

  O zi buna !

  • artevis

   Cu placere.
   1. Acest lucru il puteti afla de la urbanism din cadrul comunei/localitatii dvs.
   2. Conform art. 611 din Codul Civil: “Proprietarul este obligat să îşi facă streaşină casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.