In: lege14

Ce distanta trebuie sa am intre mejdia vecinului si peretele meu?

Conform art. 612 din Codul Civil, orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul local de urbanism.

La ce distanta am voie sa pun fereastra fata de mejdie?

Conform art. 615 din Codul Civil este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond

La ce distanta am voie sa pun fereastra daca peretele nu e paralel?

Conform art. 615 din Codul Civil fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
14 thought on “Ce distanta minima trebuie sa am fata de vecini?”
 1. Papa Orlando

  Buna ziua,este legal sa se construiasca de catre vecin lipit de casa mea fara acordul meu prealabil?

  • artevis

   Buna ziua, aveti calcan (perete exterior fara deschideri, usi sau ferestre al unei case) catre acel vecin?

 2. Baltaru Indira Cristina

  Buna ziua
  La ce distanta, fata de proprietatea vecinilor, este permisa amplasarea unitatilor exterioare de aer conditionat?

  • artevis

   Buna seara,
   In lege nu scrie la ce distanta trebuiesc amplasate fata de vecini unitatile de aer conditionat; se specifica doar ca trebuie sa fie in totalitate in interiorul proprietatii, fara a afecta vecinatatile.

 3. neli

  Bună seara! La ce distantă de gardul meu din scândură poate construi vecinul gard cu fundatie din beton?

  • artevis

   Buna seara,
   Eu va pot spune la ce distanta fata de mejdie poate construi, nu neaparat la ce distanta fata de gardul dvs, deoarece gardul dvs poate fi retras cu 1 m, 2 m, 10 m, cat doriti si nu am toate informatiile cu pozitia lui.
   In acest caz pot fi doua variante.
   Varianta A – Cele mai multe primarii nu considera ca imprejmuirea trebuie sa se retraga de la mejdie, ceea ce inseamna ca poate fi construita de la mejdie strict catre terenul sau, cu toata fundatia dezaxata fara a trece de mejdie nici cu fundatia (infrastructura) nici cu gardul (suprastructura) indiferent din ce material este.
   Varianta B – Am intalnit cazuri unde unele primariile interpreteaza art. 612 din Codul Civil care spune ca “orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul local de urbanism” prin faptul ca de la mejdie gardul cu fundatie cu tot se va retrage obligatoriu 60 cm, apoi vecinul la randul lui se va retrage si el 60 cm intre ei ramanand 1.20 m de spatiu liber care este spatiu pierdut.

 4. neli

  Multumesc pt răspuns!problema e ca ,casa mea se află la 1,5metri de gard cu fereastra si usa pe aceasta latură si terenul în pantă.Vecinul a adus zeci de rabe cu pământ/moloz cu care sa-si înalte terenul la nivel cu strada.Din acest motiv nu ne-am înteles si construieste zid paralel cu gardul meu.Diferența de nivel este de 1,8m în cel mai înalt punct(tot în dreptul casei mele)În acest context,întrebarea este:se mai poate numi împrejmuire imobil sau este constructie cu regim special si trebuie sa respecte anumite standarde privind structura de rezistentă,distanta de sigurantă pt mine etc? Urmează să susțină tone de pământ si va fi înăltat cu gard din şipcă metalica întrucât va avea nevoie de împrejmuire că zidul rămâne jos pentru el iar în curte la mine va fi foarte inalt zidul +gardul din sipcă-voi fi ca în tunel între casa si aceasta împrejmuire.astept răspuns.multumesc

  • artevis

   Daca nu se specifica in regulamentul local (poate fi maxim 2.5 m in anumite localitati), se foloseste articolul 662 aliniatul 2 care spune: ” În lipsa unor dispoziţii legale, a regulilor de urbanism sau a obiceiului locului, înălţimea zidului comun se stabileşte de părţi, dar fără a depăşi 2 metri, socotindu-se şi coama zidului.”
   Trebuie sa va interesati la primarie cat aveti reglementat inaltimea gardului, dar din ce spuneti oricum ar fi ar depasi fie acei 2 m din codul civil sau chiar si cei 2.5 m daca ar fi maxim in zona.
   Un al doilea aspect ar putea fi ca va poate bloca insorirea (daca chiar se intampla). „Norme de igienă referitoare la zonele de locuit“ prevad că amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum 1.5 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit.
   Referitor la intrebare, deja e mai mult decat imprejmuire, putem spune ca e terasament.
   Cu placere!

 5. neli

  Mulțumesc mult!mi-am pus mintea cu primarul si l-am asteptat ieri 5ore la primărie.Masina acestuia în fața primăriei,toți dădeau din umeri că nu stiu unde este iar toate cererile mele la care nu mi-au răspuns se află în mapa dânsului.În acest context (fără să am habar de regulile de urbanism ale UAT)mă văd obligată sa contest autorizatia la instanță în necunostință de cauză.Mai bine risc să-mi fie respinsă plângerea decât să risc să construiască prin încălcarea legii,fapt ce mă va afecta toată viața.Mulțumesc de ajutor!

  • artevis

   Cu placere!

 6. MULLER

  Buna seara,
  Vreau sa achiziționez o casa ,casa e amplasată la 60 de cm de curtea vecinului, eu vreau sa prelungesc casa, pot prelungi construcția casei mele menținand tot acelaș distantă către vecini ? Locuiesc in oras, orasul sighisoara !

  • artevis

   Buna ziua,
   Da se poate cu conditia sa permita regulamentul local acest lucru. Ce trebuie sa faceti e sa cereti un certificat de urbanism de informare inainte sa cumparati in scopul pe care il doriti (probabil extindere locuinta) si daca acolo se specifica retrageri laterale conform cod civil atunci da, se poate extinde la 60 cm fata de curtea vecinului dar fara sa aveti ferestre si fara alte vederi pe aceasta latura la care sunt necesari 2 m minim.
   In alte parti a tarii pot sa ceara alte distante care sunt mai mari decat codul civil si atunci daca nu va puteti incadra in aceste distante pentru retrageri, constructia poate fi doar pastrata in acesti parametri fara alte modificari.

 7. David

  Buna!
  Distanta intre gard sí fereastra este de 1.9m fara izolatie . Ce pot sa fac daca la receptie nu accepta?

  • artevis

   Buna,
   Daca la receptie nu accepta mai puteti face cu acord autentificat la notar de la vecinul din partea aceea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.