Care cladiri necesita certificat energetic
In: certificat energetic, lege4

Ce este un Certificat Energetic?

Certificatul Energetic (Certificatul de Performanta Energetica) este un document tehnic cu caracter informativ, care atesta performanta energetica a cladirii prin compararea acesteia cu cladirea de referinta stabilita prin metodologie,  precum si incadrarea cladirii intr-o clasa de performanta energetica.
Certificarea şi auditarea energetică a clădirilor se realizează de către auditorii energetici pentru clădiri, atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de autoritate competentă în domeniul construcţiilor.
Conform legii 372/2005 republicată, pentru clădirile monument istoric, lacaș de cult, clădiri cu o suprafață utilă mai mica de 50 mp nu este nevoie de certificat de performanță energetică.
La cele mai multe categorii de cladiri este obligatoriu obtinerea certificatului energetic
Citeste si despre categoriile de cladiri care nu au nevoie de certificat energetic Citeste si despre categoriile de cladiri care nu au nevoie de certificat energetic

Care cladiri au nevoie de certificat energetic?

Conform legii 372/2005 certificatul de performanţă energetică se elaborează pentru:

 

A.      Categoriile următoare de clădiri şi unităţile acestora, care se construiesc, se vând, se închiriază sau sunt supuse renovărilor majore:

 

 1. locuinţe unifamiliale;

   

 2. blocuri de locuinţe;

   

 3. birouri;

   

 4. clădiri de învăţământ;

   

 5. spitale;

   

 6. hoteluri şi restaurante;

   

 7. construcţii destinate activităţilor sportive;

   

 8. clădiri pentru servicii de comerţ;

   

 9. alte tipuri de clădiri consumatoare de energie

   

B.      Clădirile aflate în proprietatea/administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice.

Cat timp este valabil un Certificat Energetic?

Certificatul se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea investitorului/ proprietarului/administratorului clădirii/unităţii de clădire şi este valabil 10 ani de la data eliberării înscrisă în certificat, cu excepţia situaţiei în care, pentru clădirea/unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care modifică consumurile energetice ale acesteia.

Ai nevoie de un certificat energetic? Contacteaza-ne!

ADRESA

Oradea, str. Nufarului, nr. 15, bl. D136, ap. 1

TELEFON

+40 760 999 555

EMAIL

artevispro@gmail.com
4 thought on “Care cladiri au nevoie de certificat energetic?”
 1. Daniel

  Buna ziua ! Vreau sa construiesc o locuinta parter, cand trebuie certificat energetic inainte sau dupa ce o construiesc ? Se cere prin certificat de urbanism ? Multumesc !

 2. artevis

  Buna ziua! Certificatul energetic se cere la finalizarea lucrarii cand se doreste luarea in folosinta, deoarece doar atunci se cunosc informatiile (si se vad) pentru a-l intocmi: grosimea termoizolatiei, tipul de incalzire, tipul zidariei, tipul ferestreleor si asa mai departe. Nu se cere prin certificat de urbanism, ci prin autorizatia de construire.

 3. ANCA

  BUNA ZIUA!PENTRU O MAGAZIE DE SCULE CU SUPRAFATA UTILA DE 67.5 MP TREBUIE CERTIFICAT ENERGETIC?

  • artevis

   Buna ziua, da este nevoie deoarece nu are suprafata pana in 50 mp conform legii 372/2005 republicata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.