Ce inseamna POT si CUT
In: lege, teren29
POT si CUT sunt indicatori urbanistici si instrumente specific de lucru pentru a controla dezvoltarea durabila a zonelor urbane privind amenajarea teritoriului si urbanismului.
Ca sa intelegem mai bine ii vom lua pe rand pe fiecare si ii vom explica.

Ce inseamna POT?

P.O.T. este prescurtarea de la PROCENTUL DE OCUPARE AL TERENULUI si este raportul dintre suprafata construita la sol (amprenta la sol a cladirii sau proiectia pe sol a perimetrului etajelor superioare) si suprafata terenului pe care se construireste, rezultat care se inmulteste cu 100 deoarece se exprima in procente.
Procentul de ocupare al terenului il gasesti in certificatul de urbanism si intotdeauna va fi trecut procentul maxim admis.
Pe ce suprafata de teren pot construi daca am 1000 de mp?
Acest raspuns difera in functie de POT impus prin regulamentul de urbanism.

Exemplu A

> detin o parcela de teren in suprafata de 1000 mp si am un P.O.T. maxim de 30%
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi pe o suprafata de maxim 30% din parcela ceea ce este 300 mp (30 inmultit cu 1000 si impartit la 100 = 300 mp)

Exemplu B

> detin o parcela de teren in suprafata de 1000 mp si am un P.O.T. maxim de 50%
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi pe o suprafata de maxim 50% din parcela ceea ce este 500 mp (50 inmultit cu 1000 si impartit la 100 = 500 mp)

POT

Procentul de ocupare al terenului
Procentul de ocupare al terenului

Ce nu intra in suprafata construita (adica in procentul de ocupare al terenului) ?

Conform legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul nu intra:
 1. terasele descoperite ale parterului care depasesc planul fatadei;
 2. platformele;
 3. scarile de acces;

Ce inseamna CUT?

C.U.T. este prescurtarea de la COEFICIENTUL DE UTILIZARE AL TERENULUI si este raportul dintre suprafata construita desfasurata (suprafata desfasurata a tuturor etajelor supraterane adunate) a cladirii si suprafata terenului pe care este amplasata cladirea.
Coeficientul de utilizare al terenului il gasesti in certificatul de urbanism si intotdeauna va fi trecut coeficientul maxim admis.
Uneori avand un teren mai mic in suprafata, de exemplu 300 mp cu un POT maxim de 35% adica 105 mp suprafata maxima construita (pentru cei mai multi fiind o suprafata mica pentru toata casa), nu ne mai putem extinde pe orizontala depasind POT-ul insa ne putem extinde pe verticala. Aici deja trebuie sa ne incadram in CUT. 
Cat de mare pot sa imi fac mansarda sau etajul peste parter? Acest raspuns difera in functie de CUT impus prin regulamentul de urbanism.

Exemplu

> detin o parcela de teren in suprafata de 300 mp si am un P.O.T. maxim de 35% si C.U.T. maxim de 0.6
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi suprafata maxima desfasurata 0.6 x 300 (suprafata terenului) = 180 mp.
> pentru P.O.T. de maxim 35% rezulta ca amprenta la sol va fi maxim 105 mp (35 inmultit cu 300 si impartit la 100 = 105 mp), ceea ce inseamna ca mansarda sau etajul va avea maxim 180 – 105 = 75 mp.

Ce nu intra in suprafata desfasurata (adica in coeficientul de utilizare al terenului) ?

Conform legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul nu intra:
 1. suprafața subsolurilor cu inaltimea libera de pâna la 1,80 m;
 2. suprafata subsolurilor cu destinatie strict pentru parcarea autovehiculelor;
 3. spatiile tehnice;
 4. spatiile destinate protectiei civile;
 5. suprafața balcoanelor, logiilor si teraselor deschise si neacoperite, teraselor și compartimentelor necirculabile, precum si a podurilor neamenajabile;
 6. aleile de acces pietonal si/sau carosabil din incinta, scarile exterioare si trotuarele de protectie.

Exceptii de calcul al indicatorilor urbanistici POT si CUT

 1. dacă o construcţie nouă este edificată pe un teren care conţine o clădire care nu este destinată demolării, indicatorii urbanistici (POT şi CUT) se calculează adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale construcţiilor noi;
 2. dacă o construcţie este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului iniţial, adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale noii construcţii.
Ca sa evitam spam-ul fiecare comentariu este aprobat personal de aceea nu apare instant pe site.
29 thought on “Ce inseamna POT si CUT? Cum calculez?”
 1. craciun

  2. dacă o construcţie este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului iniţial, adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale noii construcţii.
  Buna ziua , sunt in situatia descrisa mai sus , care este baza legala ce reglementeaza aceasta situatie? Multumesc!

  • artevis

   Buna ziua,
   Ceea ce descrieti dvs este reglementat in Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul la anexa nr. 2 – definirea termenilor utilizati in lege – exceptii de calcul al indicatorilor urbanistici POT si CUT

 2. Silviu

  La o casa lipita de amandoi vecinii, suprafata gangului de acces intra in calculul POT?

  Multumesc

  • artevis

   Buna ziua,
   Da, suprafata gangului de acces intra in calcul POT si CUT deoarece nu este doar o alee de acces descoperita ci o suprafata acoperita.
   Cu placere.

 3. Silviu

  Da, dar ma obliga primaria sa ma lipesc de amandoua calcanele vecinilor, sa inchid frontul. Daca le acopar pe lungimea lor si daca includ gangul depasesc POT.
  Ce solutie exista?

  • artevis

   Prin acest gang de acces, se ajunge la o curte comuna? POT si CUT se calculeaza pe intreaga parcela nu doar pe unul din proprietari.

 4. adrian

  Buna ziua, piscina intra in calculul POT si CUT daca nu este acoperita, avand in vedere ca in lege atunci cand se defineste este folosita expresia (suprafața desfășurată a tuturor etajelor supraterane adunate), piscina fiind in subteran.

  • artevis

   Buna seara, din moment ce scarile de acces, terasele exterioare descoperite, platformele etc care sunt constructii nu intra la POT sau CUT, nici piscina nu intra daca e descoperita.

 5. Andrei

  Buna ziua. Ati scris la cap. Conform legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul nu intra:
  6.aleile de acces pietonal si/sau carosabil din incinta, scarile interioare si trotuarele de protectie.
  Voiam sa intreb daca intradevar scarile interioare nu sunt incluse. In lege nu scrie acest lucru. Va referiti la golurile de scara de la nivelel superioare parterului ? dar nici asta nu scrie niciunde. Multumec

  • artevis

   Buna ziua, intr-adevar doream sa scriem “scarile exterioare”. In lege se refera la scarile de acces in imobil, deci scarile exterioare. Multumim pentru observatie.

 6. Adrian

  Buna ziua,
  Daca am facut o casa si am depasit POT si CUT cum pot intra in legalitate?
  Constructia este veche de 6 ani si nu pot sa fac receptia deorece am depasit POT si CUT. Terenul este concesionat de la primarie prin legea 15/2003.

  • artevis

   Buna ziua,
   Daca s-a depasit POT si CUT se poate intra in legalitate doar prin aducerea suprafetelor in limitele admise de regulamentul local. Daca suprafata construita maxima este de 150 mp si dvs ati construit 170 mp, acei 20 mp in plus trebuie demolati cu proiect de intrare in legalitate; altfel nu va puteti incadra in respectarea POT-ului si a CUT-ului.

 7. Alexandru Ilia

  Buna ziua,

  Cum se calculeaza mansarda in CUT? Conform POT, amprenta la sol maxima este 65 m2. Daca doresc sa construiesc P+E+M, cat poate sa fie mansarda daca CUT este 0.99 si terenul are 167 m2?

  Multumesc.

  • artevis

   Buna ziua, pentru o suprafata de teren de 167 m2 cu POT 39% si CUT 0.99 suprafetele care se pot realiza pentru o constructie P+E+M sunt:
   – parter 65 mp (maxim admis conform POT 39%)
   – etaj 65 mp
   – mansarda: 35.33 mp (deoarece CUT este calculat prin suprafata ori CUT maxim 167×0.99=165.33 din care se scad parterul si etajul).
   Cu placere.

 8. Dan Gavrila

  Buna ziua,

  Prin interpretarea contrara a prevederilor unui articol care ulterior a fost abrogat, proiectia la sol a balcoanelor aflate la mai mult de 3 metri nu se incadra in POT. Stiti cumva daca mai exista o astfel de prevedere legala in alt act normativ? Sau practica actuala este aceea de includere si a supraftelor acestor balcoane in calculul POT?

  Multumesc!

 9. Dan

  Buna dimineata,

  Potrivit unui articol abrogat acum din anexa 2 a Legii 350/2001, proiectia balcoanelor care se aflau la o inaltime mai mica de 3 metri de sol intra la calculul POT. Prin interpretare contrara, balcoanele aflate la mai mult de 3 metri de sol nu ar fi intrat in calculul POT. Exista in momentul acesta vreo reglementare similara? Care este regula in ce priveste balcoanele in acest moment?

  Multumesc!
  Dan Gavrila

  • artevis

   Buna ziua,
   Legea se cam contrazice in multe locuri, ba zice ca nu intra deloc ba ca intra daca se aplica x conditie.
   Am gasit un articol unde explica aceste discrepante ca sa nu mai fie nevoie sa le reiau:
   https://www.urbanambition.ro/mintire-pot-retrageri/

 10. Emanuel Zainescu

  Buna ziua
  Doresc sa consolidez si sa supraetajez o casa aflata pe limita de propietate.In certificatul de urbanism am POT 45% si CUT 1,3 cu inaltimea maxima de 10 m.Vecinul meu imi poate impune o inaltime maxima mai mica?In ce conditii si de ce poate face acest lucru?

  Va multumesc ptr.raspuns

  • artevis

   Buna ziua, daca respectati regulamentul local de urbanism si anume POT, CUT, inaltime maxima etc vecinul nu poate sa va impuna inaltime mai mica decat cea din regulament. Ce se poate intampla este sa va ceara primaria studiu de insorire sa vada in ce masura afectati proprietatile invecinate si de acolo poate rezulta sa zicem o inaltime mai mica (in cazul in care locuinta vecina este langa si e afectata de lipsa luminii soarelui din cauza etajului nou inaltatat). Daca este lipit de calcan va poate cere si acord vecin pentru etajare in cazul in care vecinul are doar parter de exemplu.
   Cu placere.

 11. Gheorghe Pantel

  Buna ziua. Am si eu in certificatul de urbanism trecuta urmatoarele lucruri “POT maxim = 35%, CUT maxim = 1,05 ADC/mp” si distanta fata de vecin de nimic 3m.
  As avea 2 nelamuriri: 1. Nu inteleg ce reprezinta formula pentru CUT si 2. exista vre-o posibilitate sa pun casa mai aproape de gardul vecinului, de exemplu la 1.5m?

  • artevis

   Buna ziua,
   C.U.T. este prescurtarea de la COEFICIENTUL DE UTILIZARE AL TERENULUI si este raportul dintre suprafata construita desfasurata a cladirii si suprafata terenului pe care este amplasata cladirea.
   Suprafata dvs desfasurata a constructiei o impartiti la suprafata terenului, iar acest raport in cazul dvs nu trebuie sa depaseasca 1.05.
   Daca se specifica minim 3 m fata de vecin nu aveti ce face.

 12. Victor G

  Va salut. Am o autorizatie de construire obtinuta luna trecuta, iar din terenul meu as vrea sa dezmembrez o fasie de 50 m2 de la un capat(dintr-un total de 1000m2) pe care o voi vinde ulterior vecinului din spatele meu pt a-si crea o cale de acces. Contructia mea respecta distanta minima fata de noua delimitare, am si discutat in linii mari la primarie. Dar discutand azi cu topometristul mi-a pus in vedere sa verific daca cumva pot fi probleme la receptia lucrarii referitor la POT , CUT. Dvs ce parere aveti?
  Multumesc!

  • artevis

   Buna ziua,
   Este important ca inclusiv dupa dezmembrare sa fie respectat POT si CUT.
   Daca primaria este de acord cu dezmembrarea atunci nu ar trebui sa fie problema deoarece tot din cadrul primariei vin si la receptie.
   Cu placere!

 13. mirela ezaru

  Buna ziua,
  In baza emiterii CU pentru Costruire locuita P, pe un teren de 253 mp, sunt trecute urmatoarele POT MAX 30%, CUT 0,00
  Cum ar trebui sa tratez acesta situatie?
  Suprafata terenul de 253mp a rezultat prin dezlipire.

  • artevis

   Buna ziua,
   Nu am mai intalnit parcela unde POT-ul sa aibe o valoare iar CUT-ul sa fie 0.00.
   Posibil sa fie o greseala, va recomandam sa intrebati la departamentul dvs de urbanism de ce CUT este 0.00.

 14. Buna ziua.Am scos un certificat de urbanism in care scrie că se poate construi,pot=33%si cut=0,9 dar am aviz negativ din cauză că am teren 288mp și îmi trebuiesc 300mp(atât a fost lotul)Nu înțeleg doar că nu am 12mp nu pot construi?Și o a doua problema:In locația respectivă am deja 2 containere modulare puse pe o sapa de beton fără fundație,pot sa le mut cu macaraua nu sânt ancorate în sol,nu vreau utilități,sânt folosite pt.2garaje.Intrebare e am nevoie de autorizație de construcție sau de amplasament sau fiind containere nu am nevoie de autorizație,eu as vrea sa fie legal însă legislația e ambiguă,cu toate că la vremea când le-am adus,primarul și cei de la urbanism au spus că nu e nevoie de autorizație dar verbal,ce pot face in acest caz?Va mulțumesc anticipat.

  • artevis

   Buna ziua,
   Daca nu se respecta conditia minima de suprafata a unei parcele ei sunt acoperiti ca asa e trecut in regulamentul local de urbanism. Ce puteti face dvs este un plan urbanistic prin care sa aratati construibilitatea sau sa modificati regulamentul de urbanism.
   Pentru acele garaje este nevoie de autorizatie pentru constructie cu caracter provizoriu.
   Cu placere.

 15. Dani

  Buna ziua

  In calculul POT se includ constructiile cu acoperis verde? Doresc sa construiesc un garaj care sa fie acoperit complet de un strat de vegetatie.

  Va multumesc pentru raspuns

  • artevis

   Buna ziua,

   Da, indiferent de ce tip de acoperis are, o constructie la nivelul solului va fi inclusa in POT.
   Ce puteti face ca sa nu fie inclusa in POT este sa o construiti in subsol si atunci intra in CUT.

   Cu placere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.