Ce inseamna POT si CUT
In: lege, teren0
POT si CUT sunt indicatori urbanistici si instrumente specific de lucru pentru a controla dezvoltarea durabila a zonelor urbane privind amenajarea teritoriului si urbanismului.
Ca sa intelegem mai bine ii vom lua pe rand pe fiecare si ii vom explica.

Ce inseamna POT?

P.O.T. este prescurtarea de la PROCENTUL DE OCUPARE AL TERENULUI si este raportul dintre suprafata construita la sol (amprenta la sol a cladirii sau proiectia pe sol a perimetrului etajelor superioare) si suprafata terenului pe care se construireste, rezultat care se inmulteste cu 100 deoarece se exprima in procente.
Procentul de ocupare al terenului il gasesti in certificatul de urbanism si intotdeauna va fi trecut procentul maxim admis.
Pe ce suprafata de teren pot construi daca am 1000 de mp?
Acest raspuns difera in functie de POT impus prin regulamentul de urbanism.

Exemplu A

> detin o parcela de teren in suprafata de 1000 mp si am un P.O.T. maxim de 30%
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi pe o suprafata de maxim 30% din parcela ceea ce este 300 mp (30 inmultit cu 1000 si impartit la 100 = 300 mp)

Exemplu B

> detin o parcela de teren in suprafata de 1000 mp si am un P.O.T. maxim de 50%
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi pe o suprafata de maxim 50% din parcela ceea ce este 500 mp (50 inmultit cu 1000 si impartit la 100 = 500 mp)

POT

Procentul de ocupare al terenului
Procentul de ocupare al terenului

Ce nu intra in suprafata construita (adica in procentul de ocupare al terenului) ?

Conform legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul nu intra:
 1. terasele descoperite ale parterului care depasesc planul fatadei;
 2. platformele;
 3. scarile de acces;

Ce inseamna CUT?

C.U.T. este prescurtarea de la COEFICIENTUL DE UTILIZARE AL TERENULUI si este raportul dintre suprafata construita desfasurata (suprafata desfasurata a tuturor etajelor supraterane adunate) a cladirii si suprafata terenului pe care este amplasata cladirea.
Coeficientul de utilizare al terenului il gasesti in certificatul de urbanism si intotdeauna va fi trecut coeficientul maxim admis.
Uneori avand un teren mai mic in suprafata, de exemplu 300 mp cu un POT maxim de 35% adica 105 mp suprafata maxima construita (pentru cei mai multi fiind o suprafata mica pentru toata casa), nu ne mai putem extinde pe orizontala depasind POT-ul insa ne putem extinde pe verticala. Aici deja trebuie sa ne incadram in CUT. 
Cat de mare pot sa imi fac mansarda sau etajul peste parter? Acest raspuns difera in functie de CUT impus prin regulamentul de urbanism.

Exemplu

> detin o parcela de teren in suprafata de 300 mp si am un P.O.T. maxim de 35% si C.U.T. maxim de 0.6
> ca sa fie mai usor am ales aceasta suprafata de teren, de aici rezulta ca pot construi suprafata maxima desfasurata 0.6 x 300 (suprafata terenului) = 180 mp.
> pentru P.O.T. de maxim 35% rezulta ca amprenta la sol va fi maxim 105 mp (35 inmultit cu 300 si impartit la 100 = 105 mp), ceea ce inseamna ca mansarda sau etajul va avea maxim 180 – 105 = 75 mp.

Ce nu intra in suprafata desfasurata (adica in coeficientul de utilizare al terenului) ?

Conform legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul nu intra:
 1. suprafața subsolurilor cu inaltimea libera de pâna la 1,80 m;
 2. suprafata subsolurilor cu destinatie strict pentru parcarea autovehiculelor;
 3. spatiile tehnice;
 4. spatiile destinate protectiei civile;
 5. suprafața balcoanelor, logiilor si teraselor deschise si neacoperite, teraselor și compartimentelor necirculabile, precum si a podurilor neamenajabile;
 6. aleile de acces pietonal si/sau carosabil din incinta, scarile interioare si trotuarele de protectie.

Exceptii de calcul al indicatorilor urbanistici POT si CUT

 1. dacă o construcţie nouă este edificată pe un teren care conţine o clădire care nu este destinată demolării, indicatorii urbanistici (POT şi CUT) se calculează adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale construcţiilor noi;
 2. dacă o construcţie este edificată pe o parte de teren dezmembrată dintr-un teren deja construit, indicatorii urbanistici se calculează în raport cu ansamblul terenului iniţial, adăugându-se suprafaţa planşeelor existente la cele ale noii construcţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.